Dit zijn de 3 meest voorkomende paardenziektes

Dit zijn de 3 meest voorkomende paardenziektes

Heb je een paard, dan zijn er een aantal ziektes waar je je waarschijnlijk zorgen over maakt. Dit zijn veelvoorkomende paardenziektes die niet altijd even gemakkelijk te behandelen zijn. In dit artikel bespreken we de ziektes, de oorzaken en de symptomen in het kort, zodat jij weet waar je op moet letten op stal.

Is er iets aan de hand met je paarden, dan wil je ze natuurlijk zo snel mogelijk laten nakijken. Je kunt dan je paarden laten behandelen door Dierenkliniek ‘t Leijdal. Een professionele paardenarts is in dit geval belangrijk, zo weet je zeker dat de juiste problemen opgespoord worden. Gaat het om de meest voorkomende ziektes, dan hebben deze allemaal (indirect) te maken met het dieet van het paard.

Koliek

Koliek is misschien wel de grootste angst van iedere paardeneigenaar. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten buikpijnen en kan onderverdeeld worden in bijvoorbeeld gaskoliek, krampkoliek en zandkoliek. Meestal ontstaat koliek door een verstopping in de maag en darmen, waardoor deze opblazen of vast komen te zitten. Deze verstopping kan om enorm veel redenen ontstaan, bijvoorbeeld door zand. Merk je dat je paard last heeft van koliek, probeer hem dan in beweging te houden en haal al het eten weg. Soms kun je de koliek weglopen en komt het maag-darmstelsel door lopen weer in beweging. Houd de koliek lang aan of lijkt het erger te worden, bel dan direct de dierenarts.

Maagzweer

Hoe een maagzweer bij paarden precies ontstaat en wanneer een paard er een heeft, is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten dierenartsen inmiddels dat heel veel paarden regelmatig last hebben van maagzweren. Een maagzweer kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress of een tekort aan ruwvoer. Een paard met een maagzweer gaapt vaak erg veel, doet je paard dat dus veel, dan kan dat een teken zijn. 

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is enorm pijnlijk en wil je het liefst zo goed en zo kwaad als het kan voorkomen. Is een paard namelijk eenmaal hoefbevangen, dan blijft hij daar in de toekomst ook gevoeliger voor. Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen, de oorzaak is vaak een teveel aan eiwit of stofwisselingsproblemen. Wanneer een paard last heeft van hoefbevangenheid is het zaak dat er snel wordt gehandeld en dat dierenarts en hoefsmid goed met elkaar samenwerken.

Deel dit bericht