Hoelang gaat de accu van mijn auto mee ?

Hoelang gaat de accu van mijn auto mee ?

Iedereen wil natuurlijk zijn auto zo lang mogelijk in rijdende staat houden. Het kan weleens voorkomen dat een auto bijvoorbeeld op een koude winterdag niet wil starten. Dat is erg vervelend, dit ligt vaak aan de accu die leeg is getrokken of kapot is gegaan door het koude weer. Een accu is temperatuurgevoelig, zeker naarmate deze ouder wordt. De accu wordt opgeladen door de dynamo van de auto. Mocht dit niet meer werken dan wordt het misschien tijd, dan moet je misschien een nieuwe auto accu kopen.

Levensduur van de accu 

Een auto accu heeft net als de accu van je telefoon een beperkte levensduur. De gemiddelde levensduur is rond de zeven jaar. Op papier heeft de accu een levensduur van tien jaar. Een accu schrijft elk jaar met tien procent af, op papier. In werkelijkheid heeft een accu, vooral bij korte afstanden meer te verduren. De werkelijke levensduur van een accu is dus vaak korter. De accu laadt dan niet goed genoeg op en zal dus sneller kapot gaan.

Op koude dagen is het een ander verhaal. De accu is koud weer zwakker, hierdoor raakt de accu makkelijker leeg dan bij warmer weer. Met startkabels kun je de auto weer aan de praat krijgen. Sluit de kabels wel op de goede manier aan anders start de auto nog steeds niet. 

De accu vervangen

Je kunt de accu van je auto eenvoudig zelf vervangen. Let wel goed op het type van de accu, hier zit per auto verschil in. Maak altijd eerst de zwarte draad los en daarna de rode. De accu losmaken betekent ook een reset van de elektriciteit in je auto. Zo moet je waarschijnlijk de tijd opnieuw instellen. De accu bevindt zich onder de motorkap en zit vast met een beugel. Ook een nieuwe accu moet je terug vastzetten, dit is een afkeurpunt bij het uitvoeren van de Apk. 

Het stilstaan van de auto

Een accu kan ook niet te lang stilstaan. De accu zal altijd een stukje leeglopen als deze stilstaat, vandaar dat het beter is om de accu uit je auto te halen. Dit hoeft niet bij een week, maar het is wel verstandig bij een cabrio of een oldtimer die bijvoorbeeld heel de winter stilstaat. Het makkelijkste is dan om de accu aan een druppellader te leggen. Dit type lader houdt de accu in beweging en voorkomt dus dat de accu kapot gaat. 

Deel dit bericht