Tips om duurzaam te stoken

Tips om duurzaam te stoken

Duurzaamheid is belangrijk en een houtkachel is nou niet bepaald de manier om duurzamer te gaan leven. Gelukkig zijn er wel een paar manieren om wat duurzamer met je kachel om te gaan, zodat je nog lang kunt genieten van de warmte die je kachel geeft.

Door alle fijnstof die bij de verbranding van hout vrijkomt, is het hebben van een houtkachel niet echt duurzaam. Daarbij is het ongezond voor jou en je omgeving. In dit artikel geven wij je daarom een aantal tips om duurzaam te stoken. 

Zorg voor een goede verbranding

Een goede verbranding van het hout is belangrijk om duurzaam te kunnen stoken. Door voor een goede verbranding te zorgen, ontstaat namelijk weinig rook en wordt er niet veel fijnstof de lucht in gestoten. Een goed vuur is te herkennen aan rustige, gele vlammen. Belangrijk voor een goede verbranding zijn de drie dingen van de verbrandingsdriehoek: temperatuur, brandstof en zuurstof. Door ervoor te zorgen dat je vuur goed heet is, genoeg brandstof heeft en voldoende zuurstof krijgt, zorg je ervoor dat het vuur in je kachel goed en regelmatig brandt.

Stook met goed brandhout

Goed brandhout is enorm belangrijk om duurzaam te kunnen stoken. Allereerst is het belangrijk dat je goed let op welk hout je koopt. Het beste koop je hout uit de nabije omgeving, of in ieder geval uit Nederland, omdat het hout dan niet ver vervoerd hoeft te worden. Verder kun je FSC gecertificeerd hout kopen. Dit is hout dat op een duurzame manier gekapt en geproduceerd wordt. 

Ook voor in de kachel heb je goed hout nodig. Het belangrijkste van goed kachelhout is dat het hout echt droog is. Dat zorgt er namelijk voor dat het hout optimaal kan branden en er dus weinig rook ontstaat. Wanneer je van Golden Flame haardhout koopt, weet je zeker dat je goed droog haardhout koopt en is het ook nog eens FSC gecertificeerd.

Koop een duurzame kachel

Ja, er bestaat zoiets als een duurzame kachel, al klinkt dat misschien een beetje gek. Een duurzame kachel is makkelijk te bedienen, waardoor je heel precies kunt bepalen hoe hard je hout brandt. Zo ben je al snel duurzaam bezig. Daarbij hebben sommige kachels ook filters die een deel van het fijnstof al uit de lucht filteren voordat de rook de schoorsteen uitkomt.

Deel dit bericht