Drie manieren om te besparen
Het leven wordt alsmaar duurder, waardoor het lastig kan zijn om geld opzij te zetten voor vakanties, vervanging van kapotte apparaten, het kopen van een huis of voor je oude dag. We bespreken in dit artikel drie manieren waarop je kunt besparen terwijl je leuke dingen kunt blijven doen – dat is wel zo fijn!
Het zijn de kleine dingen die het doen
Een goede manier om geld te besparen is door je uitgaven te monitoren. Breng je inkomsten en uitgaven in kaart en bekijk wat je elke maand tekortkomt of waar je op zou kunnen besparen. Bereken niet alleen je vaste lasten, maar tel er ook de kleine uitgaven bij op. Het wekelijkse broodje op vrijdagmiddag, die koffie op het station, je abonnementen, kleine cadeautjes die je jezelf doet en thuisbezorgd zijn van die ‘verborgen uitgaven’ die stiekem veel geld kosten. Je hoeft jezelf heus niet de pleziertjes van de dag te ontnemen; het is wel slim om te bekijken of je dergelijke uitgaven kunt verminderen. Door ze in kaart te brengen met een duidelijke tabel, kun je precies zien wat de boosdoeners zijn en kun je een plan bedenken. Zo kun je van wekelijks een broodje bestellen naar één keer per maand gaan, kun je thuis koffie zetten en meenemen in de trein en kun je jezelf een strenge regel opleggen wat betreft eten bestellen. Zorg dat je altijd genoeg eten in huis hebt en wees alert op houdbaarheidsdata; het is zonde om extra geld uit te geven aan thuisbezorgd wanneer je daardoor je dure boodschappen weg moet gooien. Daarnaast is het veel lekkerder om jezelf zo af en toe te trakteren op een heerlijke pizza dan meerdere keren in de maand.
Cashback deals
Het klinkt bijna te mooi om waard zijn: altijd korting op alles wat je koopt. Dat is het echter niet; cashback deals zijn een erg populaire manier om producten voor minder geld te krijgen. Cashback betekent letterlijk ‘geld terug’ en dat is dan ook wat deze besparingsmethode inhoudt: je koopt een product en krijgt binnen een paar dagen of weken een bepaald percentage van het aankoopbedrag terug. Dit percentage ligt doorgaans op vijf procent, maar kan oplopen tot vijftien procent.
Hoe werken cashback deals precies? In Nederland zijn er een hoop bedrijven die zich hebben aangesloten bij speciale cashback websites, zoals Spaaractief.nl. Je maakt een account aan en gaat via de cashback website naar een webwinkel waar je vervolgens je gewenste producten aanschaft. Je kunt van alles kopen, van kleding tot elektronica en van voeding tot verzekeringen. Het is van belang dat je altijd via de cashback website naar de webwinkel gaat, omdat jouw aankoop anders niet geregistreerd kan worden als ‘cashback aankoop’. Zo voorkom je dat je alsnog geld misloopt. Verder moet je er rekening mee houden dat het de webwinkel wat tijd kost om de cashback aankoop te registreren en dat het enkele dagen of weken kan duren voordat je het percentage van het aankoopbedrag terugziet op je rekening.
Spaargeld aanvullen
Om ervoor te zorgen dat je bespaart op aankopen én geld overhoudt voor een vakantie, een huis of je pensioen, doe je er goed aan om maandelijks geld opzij te zetten. Veel mensen zetten pas op het eind van de maand geld op hun spaarrekening; zo weten we zeker dat we al onze rekeningen kunnen betalen. Deze manier van sparen heeft echter als risico dat je aan het eind van de maand het idee hebt dat je te weinig geld op je betaalrekening overhoudt als je nog wat overmaakt naar je spaarrekening. Als je jouw inkomsten en uitgaven goed in kaart brengt, kun je ook berekenen welk bedrag je per maand kunt sparen. Probeer niet te denken in grote bedragen; al kun je 50 euro per maand sparen, dan heb je alsnog geld opzij gezet. Stel vervolgens een automatische incasso in aan het begin van de maand; zo heb je alvast geld bespaard en weet je precies welk bedrag je overhoudt voor je vaste lasten en eventuele extraatjes, zoals een avondje uit. Met deze methode bespaar je automatisch op kleinere uitgaven, omdat het bedrag wat je hier normaal gesproken aan uit zou geven al op je spaarrekening staat.