Dit is wat je moet weten over het herkennen en repareren van houtrot

Dit is wat je moet weten over het herkennen en repareren van houtrot

Wanneer jij hout in en rondom het huis hebt, is het belangrijk dat je let op de staat van het hout. Je kunt namelijk hout hebben dat schimmels bevat en dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt, is het verstandig om eens in de zoveel tijd het hout te controleren, maar hoe kun je houtrot herkennen? Daar kun je in dit artikel wat meer over vinden.

Waar kun je houtrot aan herkennen en hoe ontstaat het?

De schimmels die tussen het hout komen, ontstaan vooral in warme en vochtige omgevingen. Het gaat hierbij over het algemeen over een temperatuur van boven de 18 graden. Dit in combinatie met een vochtige lucht kan ervoor zorgen dat er schimmels in het hout ontstaan. Deze schimmels zullen zich door de tijd heen verder gaan verspreiden en het probleem zal toenemen. Vaak zie je rot hout voornamelijk bij buitenhout, denk hierbij bijvoorbeeld aan kozijnen. Ook kan het echter zo zijn dat er door lekkages houtrot ontstaat. Dit houtrot kun je herkennen op een aantal verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld aan de hardheid van het hout merken of het hout nog gezond is of niet. Wanneer jij het hout met een schaar in kunt duwen en het vervolgens terugveert, is het hout niet meer gezond. Ook wanneer de verf van het hout afkomt is de kans op rot hout groot. Als er geen verf op het hout zit, kun je het ook zien aan de kleur van het hout die met de tijd verandert.

Het repareren van houtrot

Wanneer je hebt geconcludeerd dat je houtrot hebt in huis, zijn er een aantal verschillende dingen die je kunt doen. Je kunt ervoor kiezen om met producten als 2 componenten plamuur het houtrot weg te halen. Ook kun je ervoor kiezen om het gehele hout te laten verwijderen. Wanneer je ervoor kiest om het houtrot weg te halen, is het belangrijk dat je het rotte hout wegsnijdt of zaagt. Neem hierbij ook een deel van het gezonde hout mee om uitgroei te voorkomen. Als je dit hebt gedaan, kun je met opvulmateriaal het hout aanvullen. Dit kun je doen met verschillende houtrotvullers en ook met houtrot impregneer. 

Deel dit bericht