Is een aanbouw een goede aankoop?

Is een aanbouw een goede aankoop?

Wie in zijn of haar omgeving goed om zich heen kijkt, zal het vast opvallen dat de laatste jaren het aantal aanbouwen – zoals een dakkapel, nokverhoging, serre of bijkeuken – in rap tempo aan het toenemen is. Het lijkt wel een rage te zijn! Maar is een woninguitbreiding eigenlijk wel een slimme aankoop, gezien de kosten van een aanbouw? Wat zijn de voordelen, of de nadelen, van het plaatsen van een aanbouw bij je woning?

Je investeert in de uitstraling én de waarde van je huis als je een aanbouw plaatst

Voor veel mensen speelt het bij verbouwingen een rol dat ze hiermee investeren in de waarde van hun vastgoed. Woningen en bedrijven die uitbreiden, worden daardoor altijd meer waard. Hoe dat kan? Heel simpel: het woon- en leefoppervlakte neemt in vierkante meters door een aanbouw of woninguitbreiding toe, wat je pand duizenden tot wel tienduizenden euro’s meer waard kan maken. Daarnaast speelt bij de waardevermeerdering van je huis of je bedrijf ook de mooiere uitstraling van je vastgoed een rol. Ook hierdoor wordt je bezit meer waard.

Een aanbouw is ideaal om beter te isoleren

Een groot voordeel van een aanbouw realiseren is ook het gegeven dat je hiermee direct kunt gaan voor betere isolatie. Laat je bijvoorbeeld een nokverhoging of dakkapel plaatsen? Kies dan voor een goed isolerende uitbouw en laat je oude isolatiemateriaal, zoals piepschuim, direct vervangen door beter isolerende materialen als PIR, PUR of glaswol. Op deze manier kun je via jouw aanbouw extra besparen op je energierekening. Aangezien ongeveer een derde van alle warmte in woningen via het dak het huis uitgaat, is het met name bij een aanbouw op het dak van belang om deze goed te laten isoleren!

Extra licht in huis via een aanbouw

Een aanbouw plaatsen is een perfecte manier om het lichter in huis te maken. Of je nu kiest voor een serre, een bijkeuken of een dakkapel: zorg voor voldoende glas en ramen, zodat je gratis zonlicht (en zonnewarmte) je huis in haalt. Ook op deze manier kun je je energierekening omlaag krijgen.

Meer wooncomfort

Ten slotte, last but not least, is ook het verhoogde wooncomfort dat een aanbouw biedt een mooi pluspunt. Eigenlijk is dit voordeel al reden genoeg om, als je de middelen daar tenminste voor hebt, een aanbouw te plaatsen!

Deel dit bericht