Regenwater opvangen en hergebruiken voor je tuin

Regenwater opvangen en hergebruiken voor je tuin

ls je mooie, gezonde planten en gras wilt, moet je vaak water geven aan het gras en aan de planten in jouw tuin. In de zomer kan het zijn dat je tuin te weinig water krijgt door regen. Denk bijvoorbeeld aan de warme zomer die we vorig jaar hadden. Door regenwater te hergebruiken, kun je ervoor zorgen dat jouw gazon heel het jaar door goed bewaterd is. In dit artikel gaat het over het opvangen van regenwater en het onderzoeken van de voor- en nadelen van deze milieuvriendelijke manier om je tuin er prachtig uit te laten zien. 

Hoe recycle je regenwater? 

Er bestaan twee manieren om regenwater op te kunnen vangen en het te recyclen. De regenton is de minst dure manier. In wezen is het een simpel netwerk van goten dat regenwater naar een opslagtank op grondniveau leidt. Veel regentonnen kunnen tot wel tweehonderd liter regenwater houden. Je giet al dit water door een tuit onderaan de tank in en gebruikt dit water om je tuin weer water te geven. Er bestaan ook speciale regenwaterhergebruiksystemen zoals die van Groenmetwater.nl

Wat is een regenwateropvangsysteem? 

De speciale regenwaterhergebruiksystemen kunnen tot wel 6.500 liter regenwater filteren en opslaan. Met zoveel water heb je ook genoeg extra water om je toilet door te spoelen en andere dingen mee te doen. Dit kan ervoor zorgen dat je bijna de helft minder verbruikt aan water. 

De voordelen van regenwater gebruiken

Al het water wat je thuis gebruikt, is van hoge kwaliteit en is veilig om te drinken. Dit water is veilig gemaakt met chemische behandelingen uitgevoerd in plaatselijke zuiveringsinstallaties. Dit maakt het kraanwater in Nederland veilig om te drinken, maar de chemische samenstelling van kraanwater is niet altijd perfect voor de planten in je tuin. Regenwater is zachter dan kraanwater en heeft een geschikte pH-waarde voor je tuin.

Deel dit bericht