De Do’s en Don’ts van kamperen in Nederland

De Do’s en Don’ts van kamperen in Nederland

Kamperen: de een is er dol op en de ander moet er niet aan denken. Als je al vaker bent gaan kamperen, weet je dat er bepaalde (ongeschreven) regels zijn waar elke kampeerder zich aan moet houden. Ben je nog niet zo ervaren, dan weet je deze regels misschien nog niet. Daarom zetten we voor jou de belangrijkste Do’s en Don’ts van kamperen op een rijtje.

Do: grenzen respecteren

Op de camping heb je niet heel veel privacy, daarom is het belangrijk dat je het beetje privacy van anderen respecteert. Dat betekent dat je niet over de kampeerplek van je buren loopt, ook niet als dat een kortere route naar het toilet is. Je wilt immers zelf ook niet dat mede-kampeerders te pas en te onpas over “jouw” plekje lopen. Geef daarom zelf het goede voorbeeld!

Don’t: de hele camping laten meegenieten van je (telefoon)gesprekken

Op de camping zit je vaak dicht bij je buren en de muren zijn erg dun. Houd je daarom in bij (telefoon)gesprekken met anderen, zodat niet de hele camping mee moet luisteren. Zo voorkom je ook dat mensen iets horen wat ze niet mogen horen. Niet iedereen wil namelijk verplicht meeluisteren naar jouw vakantieverhalen.

Do: zorgen dat je alle kampeerspullen bij je hebt

Je zult ongetwijfeld wel eens iets vergeten, wanneer je gaat kamperen. Maar zolang je de belangrijkste kampeerspullen wel bij je hebt, is alles goed. Eten, drinken en spullen voor persoonlijke hygiëne kun je namelijk vaak nog bij de lokale supermarkt halen, maar voor een slaapzak of haringen is dit al lastiger. Maak daarom vooraf een checklist, zodat je zeker weet dat je belangrijke spullen bij je hebt.

Don’t: niet vooraf oefenen met het opzetten van je tent/caravan/camper

Of je nu een tent, caravan of camper hebt: de eerste keer alles opzetten is lastig. Je wilt niet urenlang op de camping staan sukkelen, ook al is er vaak wel een aardige buurman of -vrouw die komt helpen. Daarom is het verstandig om vooraf al een keer te oefenen met het opzetten van je spullen. Zo weet je ook meteen of alles compleet en heel is.

Do: het sanitair netjes houden

Op de camping deel je de toiletten en douches met andere campinggasten. Je wilt dan geen vieze wc-bril of doucheputje vol haren zien als je de ruimte nodig hebt. Hierbij geldt hetzelfde als bij de privacy: geef het goede voorbeeld. Maak zelf de wc-bril en douche schoon als je deze hebt gebruikt, dan zijn anderen ook sneller geneigd om het schoon te houden.

Don’t: afval laten slingeren

Niet alleen het sanitair dien je schoon te houden, ook je campingplaats moet schoon blijven. Laat dus geen afval en etensresten slingeren tijdens en na je verblijf. Ook wanneer je in een openbare ruimte kunt afwassen, zorg je dat je alles netjes schoon achterlaat. Zo houd je kamperen leuk voor iedereen op de camping.

Deel dit bericht