Dit is wat je moet weten over een skiduim

Dit is wat je moet weten over een skiduim

Klachten in de hand, pols of elleboog zijn erg vervelend. Dit zijn onmisbare lichaamsdelen en zodra je er klachten aan begint te krijgen of een aandoening ben je al gauw een stuk beperkter. Een voorbeeld van problemen die je kan krijgen in de hand is een skiduim. Je vraagt jezelf misschien wel af wat een skiduim is. We gaan je er in dit artikel alles over vertellen en ook een aantal andere vragen over de skiduim beantwoorden.

Wat is een skiduim?

Je vraagt jezelf nu waarschijnlijk af wat een skiduim nou eigenlijk is. Een skiduim is een blessure aan de duim waarbij de gewrichtsband aan de binnenkant van het onderste gewricht van de duim verrekt of gescheurd is. Dat onderste gewricht van de duim wordt ook wel de ´ligamentum collaterale ulnare´ genoemd. Meestal gebeurt de scheuring ten gevolge van een ontwrichting van het duimgewricht. Doordat deze gewrichtsband niet goed meer werkt, wordt de stabiliteit van het duimgewricht slechter en kan er een instabiliteit van de duim ontstaan. 

Hoe wordt een skiduim behandeld?

De behandeling van een skiduim kan op twee manieren. De eerste mogelijkheid is tapen of een brace of spalk. Bij een verrekking kan tapen of een brace of spalk namelijk al voldoende zijn om de gewrichtsband te laten herstellen. Bij een scheuring zal eerst een operatie nodig zijn om deze gewrichtsband te herstellen. Fysiotherapie of handtherapie kan daarna helpen om de volledige functie van de duim en de hand weer terug te krijgen door middel van spierversterkende oefeningen.

Wat is de oorzaak van een skiduim?

Er zijn een aantal verschillende oorzaken voor een skiduim. Ten eerste kan een skiduim veroorzaakt worden door een acuut moment. Een harde naar buiten gerichte klap op de duim kan ervoor zorgen dat de gewrichtsband oprekt of zelfs scheurt. Dit gebeurt vaak bij een skival of wanneer iemand een bal op een gestrekte duim krijgt. Ten tweede kan de oorzaak voor een skiduim langzaam ontstaan, bijvoorbeeld door een herhaalde overbelasting en verrekking van de gewrichtsband.

Wat zijn de symptomen van een skiduim?

Je hebt bij een skiduim vaak zichtbare roodheid en zwelling aan de binnenzijde van de duim. Ook voel je vooral pijn aan de binnenzijde van de duim die alleen maar erger wordt als je op de binnenzijde van de duim drukt. Ook kan je last hebben van krachtafname en bij een skiduim kan je duim abnormaal ver naar buiten toe bewegen.

Deel dit bericht