De voordelen van roestvast staal

De voordelen van roestvast staal

Roestvast staal wordt ook wel RVS genoemd en is een veelgebruikt materiaal in bijvoorbeeld de scheepsbouw. Het is een legering van chroom, ijzer, nikkel en koolstof en dat maakt het materiaal ijzersterk. RVS heeft dan ook enorm veel voordelen. Welke dat allemaal zijn, sommen we hieronder even voor je op.

Roestvast staal wordt ook regelmatig roestvrij staal genoemd. Dat klopt echter niet, want het staal kan niet gaan roesten, waardoor het staal roestvast is en niet roestvrij. Het werkt op dezelfde manier als het voorbeeld: kogelwerend en kogelvrij vest. Kogelwerend is juist en roestvast dus ook.

RVS is geschikt voor maatwerk

Roestvast staal is enorm geschikt voor maatwerk. Hoewel het weldegelijk een flinke klus is, is RVS beter op maat te maken dan verschillende andere metalen. Daar komt nog bij dat het materiaal nog verschillende andere positieve eigenschappen heeft, waardoor het perfect is voor in bijvoorbeeld de scheepvaart. Je kunt RVS op maat laten maken door Steelpoint International.

RVS is watervast en roest (bijna) niet

RVS is volledig watervast. Het kan dus water vasthouden of weren, zonder dat het op enig moment gaat lekken of beschadigd. Het is ook goed bestand tegen invloeden van water en dat is dan ook de reden dat het materiaal vaak wordt toegepast in de scheepvaart. Het feit dat RVS watervast is, maakt ook dat het dus niet snel roest. Vergis je niet, RVS kan weldegelijk gaan roesten. Dit is dan echter altijd te danken aan slecht onderhoud. Dat het materiaal vrijwel niet roest, is ook direct het grootste voordeel van RVS. De combinatie met een paar andere voordelen, zorgt ervoor dat het materiaal erg populair is.

RVS kan goed tegen alle weersomstandigheden

Omdat RVS watervast is, kan het goed tegen alle weersomstandigheden. Het materiaal heeft namelijk een beschermende laag, de zogeheten oxidelaag. Deze oxidelaag zorgt ervoor dat het materiaal dus goed watervast is en dat RVS niet snel roest. Het beschermlaagje maakt ook dat het materiaal goed bestand is tegen bijvoorbeeld beschadigingen en vandalisme. RVS is dus enorm sterk.

RVS is duurzaam

RVS is duurzaam in verschillende opzichten. Omdat het materiaal zo sterk is en bestand is tegen heel veel dingen, slijt het niet snel. Roestvast staal gaat dus enorm lang mee, waardoor het niet snel gerepareerd of vervangen hoeft te worden. Is het staal wel versleten, dan is het ook volledig te recyclen. Het is daarmee ook een goede vervanger voor plastic, dat veel moeilijker te vervangen is.

Deel dit bericht