Specerijen en kruiden die jou kunnen helpen gezond te blijven

Specerijen en kruiden die jou kunnen helpen gezond te blijven

Kruiden, zoals basilicum, zijn de bladeren van een plant, terwijl specerijen, zoals kaneel, meestal worden gemaakt van de zaden, bessen, schors of wortels van een plant. Beide worden gebruikt om voedsel op smaak te brengen, maar uit onderzoek blijkt dat ze boordevol gezonde verbindingen zitten en mogelijk gezondheidsvoordelen hebben. Kruiden en specerijen bestrijden ontstekingen en verminderen schade aan de cellen van jouw lichaam. Omdat ze zo smaakvol zijn, maken ze het gemakkelijker om te bezuinigen op minder gezonde ingrediënten zoals zout, suiker en toegevoegd vet. Kruiden en specerijen maken eten smakelijker en verbeteren tegelijkertijd je gezondheid.

Knoflook

Deze plant heeft een krachtige verbinding genaamd allicine. Laboratoriumstudies hebben aangetoond dat het de kans op het krijgen van een hartaandoening kan verkleinen. En uit ander onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van knoflook kan helpen bij een hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Maar om de voordelen te krijgen, moet je de kruidnagel hakken of pletten: allicine wordt pas gevormd nadat de cellen in de knoflook zijn gesneden of geplet. Een voorbeeld waar (gedroogde) knoflook poeder voor gebruikt wordt is cajunkruiden. Het is veel minder zoet en dus meer pittig.

Rozemarijn

Kruiden kopen kan altijd van toegevoegde waarde zijn voor het bereiden van een gerecht. Een ultrageurig kruid, rozemarijn is rijk aan antioxidanten die cel beschadiging voorkomen, zegt Moreno. Zelfs eraan ruiken kan goed voor je zijn. Een studie wees uit dat mensen die een vleugje rozemarijn kregen, beter presteerden op geheugentests en andere mentale taken, in vergelijking met degenen die dat niet deden. Onderzoekers denken dat een van de verbindingen, 1,8-cineol genaamd, de hersenactiviteit kan stimuleren.

Kurkuma

Deze gele specerij krijgt veel hype, en terecht. Het is een goede bron van curcumine, een antioxidant die ontstekingen verlicht. Onderzoek wijst uit dat curcumine pijn kan verlichten. En ander onderzoek toont aan dat het regelmatig eten van zelfs kleine hoeveelheden kurkuma de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen of vertragen, mogelijk door de hersenplaques te helpen voorkomen die tot dementie leiden.

Waar groeit Kurkuma?

Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, is een kruid dat voornamelijk wordt verbouwd in landen in Zuidoost-Azië, zoals India, Indonesië en Thailand. Het groeit het beste in tropische gebieden met een hoge luchtvochtigheid en regenval. Kurkuma wordt ook geteeld in andere delen van de wereld, zoals Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en enkele delen van Afrika, maar de productie is beperkter en de kwaliteit van de kurkuma kan variëren.

We wensen je alvast eet smakelijk met het voorbereiden van je maaltijd…;-)

Deel dit bericht