4 tips om je huis te verduurzamen

4 tips om je huis te verduurzamen

Met de overstromingen van afgelopen week in Duitsland, België en Zuid-Limburg in het achterhoofd is klimaatverandering vandaag de dag een actueler onderwerp dan ooit. We zijn met zijn allen weer eens goed met de neus op de feiten gedrukt. Hoog tijd dus om zelf ook bij te gaan dragen aan een minder snel veranderend klimaat. Een manier om dit te doen is je huis te gaan verduurzamen. In dit artikel lees je een aantal tips over hoe je dit kunt aanpakken. Je kunt je planten bijvoorbeeld water geven met zelf opgevangen regenwater!

1. Woning isoleren

Een voor de hand liggende manier om te beginnen met het verduurzamen van je huis is om door hem beter te gaan isoleren. Een voorbeeld hiervan is spouwmuurisolatie. Normaal gesproken verliest een woning tot wel 20 procent van zijn warmte via de muren. Dit kun je tegengaan door je spouwmuur te isoleren. Daarna kun je verder met het isoleren van je vloer en je dak. Het eerste vermindert optrekkende kou, terwijl dakisolatie warmte beter vasthoudt. Het grote voordeel van je woning isoleren is dat je dus minder energie hoeft te gebruiken om hem warm te houden.

2. Zonnepanelen

Op steeds meer daken zien we zonnepanelen liggen, wat een goede ontwikkeling is. Met je eigen zonnepanelen wek je je eigen stroom op. Dat scheelt dus flink in je energieverbruik.

3. Warmtepomp

In het kader van het tegengaan van klimaatverandering gaan steeds meer huizen van het gas af en stappen ze over op een warmtepomp. Dit is een extreem efficiënte manier van verwarmen, zeker als je gaat voor een volledig elektrische warmtepomp. Hiermee vermindert je CO2-uitstoot met wel meer dan 50 procent.

4. Kunststof of aluminium kozijnen

Heeft jouw huis nog houten kozijnen, dan is het slim om die te vervangen door kunststof kozijnen of aluminium kozijnen. Ten opzichte van houten kozijnen zijn deze namelijk stukken duurzamer. Dit komt onder andere doordat ze nooit gaan rotten. Hierdoor gaan ze veel langer mee en hoef je ze bijna nooit te vervangen. Kunststof kozijnen worden bovendien tegenwoordig vaak gemaakt van gerecyclede profielen, terwijl aluminium kozijnen ook helemaal recyclebaar zijn.

Deel dit bericht