Vochtproblemen in huis op tijd herkennen

Vochtproblemen in huis op tijd herkennen

Vocht kan verschillende oorzaken en vervelende gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je eventuele vochtproblemen in huis snel herkent en direct oplost. In dit artikel bespreken we drie manieren waarop je vocht in huis kunt herkennen en wat je eraan kunt doen.

Condensatie op je ramen

Een manier om vochtproblemen in huis te herkennen is door te kijken naar je ramen. Wanneer je condensatie op de ramen ziet, heb je een te hoge luchtvochtigheid in huis. Condensatie is kleine waterdruppels die ontstaan doordat warmte in een ruimte nergens naartoe kan. Met name in de winter kom je het tegen; je hebt het vast wel eens gezien in de auto als je ‘s ochtends vroeg op een koude dag de verwarming aanzet. Zo werkt dat in huis ook en daarom doe je er goed aan om een raam op te zetten; daarmee voorkom je nare gevolgen zoals optrekkend vocht en lekkages. 

Schimmels en zwammen

Zie je schimmels en zwammen op muren of op het plafond? Dan kun je een vochtprobleem constateren. Schimmelvorming komt doorgaans het vaakst voor in een badkamer, maar je ziet het ook in kelders, keukens en in ruimtes waar de was opgehangen wordt. Dat betekent niet dat het niet voor kan komen in andere ruimtes, zoals de woonkamer. Vaak verwarmen mensen hun huis zonder een raam open te zetten of op een andere manier te ventileren. Heb je schimmels in huis? Doe dan goed aan vochtbestrijding in Dordrecht en voorkom dat het probleem terugkomt.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt vooral voor in oudere huizen met veel metselwerk. Je ziet het meestal in kelders of op een buitenmuur en is te herkennen aan een grote vochtplek op de stenen. Gemetselde muren hebben veel kieren, gaten en scheuren, waardoor water heel makkelijk naar binnen komt. Dit water gaat in de muur zitten, waardoor je zowel aan de buiten- als de binnenmuur vochtproblemen kunt krijgen. Los scheuren in de muur daarom zo snel mogelijk op en voorkom schade aan je meubels en vloeren.

Deel dit bericht