Welke soorten hagen zijn er?

Welke soorten hagen zijn er?

Vaak komt de vraag naar voren welke haag nou het beste is? Het antwoord op deze vraag hangt af van het formaat tuin wat je hebt en wat je graag als doel wilt met de heg. Als het gaat om het kiezen van een haag, moet je jezelf eerst een paar vragen stellen. Wintergroen of niet? Wat is je budget? Wil je weinig onderhoud hebben aan de heg of maakt wat onderhoud voor jou niet uit? Welke sfeer wil je creëren in je tuin en ga zo nog maar even door. In dit artikel lees je welke soorten hagen er zijn en zo kom je erachter welke bij jou past. 

Hagen die heel het jaar groen blijven

Het grote voordeel van hagen van hagen-planten.nl die het hele jaar groen blijven is dat je geen inkijk hebt in je tuin, zelfs niet in de herfst en de winter. Een haag met mooi groen blad waar de sneeuw op kan blijven liggen. Het kan. Er zijn wintergroene soorten genoeg. Dit zijn er een aantal:

Liguster

Hagen van de soort Liguster, hebben een mooi en fijn blad. Het lijkt een beetje op dat van de buxus, maar dan net iets groter. Door het lichtgroene blad heeft de haag een mooie uitstraling. Hij groeit snel, is betaalbaar en je kunt hem goed in een mooie vorm snoeien. In strenge winters kunnen Ligusters wel hun blad verliezen, maar dan groeien ze in het voorjaar wel gewoon weer aan.

Laurier

Laurier is een wintergroene stuik die vaak gebruikt wordt als mensen een hele hoge haag willen. Deze haag kun je beter niet in de voortuin wegzetten aangezien hij heel snel hoog wordt en mensen dat vaak juist niet willen in de voortuin. De bladeren zien er vaak glimmend uit. Er zijn echter Laurier soorten die minder snel groeien en die dus wel geschikt zijn voor in de voortuin. De Portugese Laurier bijvoorbeeld (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’). Deze heeft een fijner blad dan de ‘gewone’ Laurier en is toch een sterke en frisse groenblijvende haag. Deze moet één keer per jaar gesnoeid worden en je geniet bij deze haag ook van de prachtige witte bloemen. 

De Struikklimop

De struikklimop is geschikt als lage haag en goed in blokvorm te snoeien. Het snoeien kun je bij de struikklimop het beste doen in het voorjaar en dus zeker niet in de zomer. Wanneer je de struikklimop snoeit in het voorjaar krijg je een mooie bloei in oktober. Deze bloemen zijn op dat tijdstip nog een van de weinige bronnen van stuifmeel voor insecten. Die komen er dus ook veel op af.

Het is overigens ook verstandig om je planten te beregenen met opgevangen regenwater!

Deel dit bericht